Новини

„140 години административен център Враца“

         Интелектуалният елит на Враца се събра на тържественото честване „140 години административен център Враца“, организирано от Дома на науката и техниката в града. Депутатите Петя Аврамова, Красимир Богданов и Слави Нецов, ексдепутатите Георги Божинов и Явор Хайтов, бивши областни управители, ръководителите на всички държавни структури, директори на училища и културни институти се събраха да открият заедно кое е движило града ни напред в продължение на повече от век.

         Форумът бе открит от областния управител Малина Николова, която подчерта, че историческата памет за развитието ни като административен център в Северозападна България може да бъде ценен урок за децата ни, а всички ръководители да извлекат необходимите поуки за да планираме по-добре бъдещето му. В оригинална презентация тя проследи мястото на Враца в административно-териториалното деление на страната, както и развитието на различните държавни институции. Николова прикани всички ръководители да проучат и популяризират историята на своите служби в своеобразен летопис.

         Председателят на УС на ДНТ Евелина Васкова се спря на големите личности от научно-техническата интелигенция дали бурен тласък на развитието на Враца. От първия областен началник Михаил Лукашов, през европейските възпитаници Христо Йорданов и сина му Асен Йорданов, Васил Кънчов, арх. Слави Николов, Никола Новоселски, прочутата двойка арх. Цолов и Васильов, арх. Петър Дограмаджиев, арх. Никола Слави Николов, инж. Константин Янакиев и арх. Янко Янакиев развиват огромна дейност за да дадат европейски облик на Враца.

         Съвременната визия за града ни представи кметът на община Враца Калин Каменов. Според него тя се заключава с триадата инфраструктура-инвестиции-образование. Като основен успех на своята работа той подчерта подобрението на пътната инфраструктура, довършването на Водния цикъл и значимото напредване на санирането. В образованието освен ремонта на базите на учебните заведения трябва да се акцентира върху професионалното образование, защото няма бизнес без кадри. Работим с мисъл не за следващия мандат, а за следващото поколение. Особено важен за нас е духът на града и нека гражданската активност и инициативност допринесе за развитието на Враца, така че скоро да станем привлекателни за тези, които сега напускат града ни, заяви кметът Каменов.

         Тържественото честване на 140-годишнина от превръщането на Враца в административен център завърши със стилно изпълнение на Симфониета-Враца. Организаторите от ДНТ за пореден път доказаха, че интелигенцията винаги е влияела за формиране облика на Враца и че примерът на големите мъже от началото на 20 век трябва да бъде последван.

Иво Йорданов

В-к „ВРАЦА ДНЕС”

<< Върнете се на предишната страница