Новини

„Враца отбеляза Европейската нощ на учените “

          За поредна година Домът на науката и техниката отбеляза Европейската нощ на учените. Негови партньори в инициативата са две училища - ППМГ "Акад. Иван Ценов" и ПГТР. Водещ на проявата, която изпълни големия салон на ДНТ, бе Цветин Климентов от 11 "В" клас на ППМГ, който подчерта, че тази година събитието е с акцент върху „Наследството” и такава е и тематиката на презентациите.

         Доц. д-р Нарцис Торбов се спря на основните културните забележителности от древността на територията на област Враца. Ученият вълнуващо представи уникалните находки от Могиланската могила - златният венец и обеци, наколенникът и намерените съдове. Той специално поздрави и автора на стилния плакат на събитието- Александра Вутова от 11 "в" клас на ППМГ.

         "Мито Орозов и модерното коларство във Враца" бе темата на презентацията на екипа на ППМГ в състав Венелина Андреева, Преслава Христова и Христина Йорданова с ръководител Любима Карамелска.

         Богатството на кулинарното наследство на България представиха от ПГТР с ръководител Дияна Иванова. „Кулинарният урок” представил традиционни български ястия предизвика бурни овации в препълнения салон.,

         Благодарение на домакините от „Дом на науката и техниката”, ентусиазираните младежи и техните учители, Враца стана един от 12-те града в България, в които се отбеляза Европейската нощ на учените.

 

Иво Йорданов

В-к „ВРАЦА ДНЕС”

<< Върнете се на предишната страница