Новини

Европейската нощ на учените 2017 г.

              Есента дойде, а с нея започна и активната дейност на Дома на науката и техниката с врачанската младеж. За шеста година във вечерта на последния септемврийски петък Големият салон се напълни с почитатели на науката, дошли да се срещнат с онези, които живеят и работят с научните проблеми. Сред аудиторията преобладаваха учениците от ППМГ "Акад. Иван Ценов" и ПГТР - Враца, но присъствието на по-възрастните показа, че интерес от събитието проявяват и други граждани и гости на Враца.

            Тази година темата, която се разискваше, бяха растенията и тяхното приложение и опазване. Особено голям интерес предизвика участието на известният врачански общественик магистър фармацефт Иван Узунов, който говори за растенията в клиничната практика. Лекторът се спря на билките и тяхното използване при различни заболявания. "Ако искаме да съществува човечеството, наукта трябва да спаси природата - каза Иван Узунав. - Безумие беше да мислим, че можем да победим природата. ГМО бизнесът е престъпление срещу живота и здравето на хората. Ако се замисляме поне за миг, че сме смъртни, ще станем по-добри".

            В беседата си, посветена на растенията в ПП "Врачански балкан", Оля Генова и Даниела Борисова разясниха значението им и необходмостта от опазването им. В ПП "Врачански балкан" се срещат няколко видове, които са уникални и единствени в целия свят.  В дискусията участваха и присъстващите ученици. "Растенията в кулинарията" беше презентацията на учениците от ПГТР, която предизвика очакван интерес. България е на второ място в света, след Индия, по изпозване на растенията в кулинарията като подправки – 137 вида. Не по-малко забавна беше и презентацията на учениците от Математическата гимназия на тема "Генно модифицираните растения". Те представиха плюсовете и минусите на изкуствено модифицираните растения.

            Темата на шестата "Нощ на учените" в ДНТ - Враца не беше просто интересна и полезна. Тя е необходимост за живеещите в една от благословените с четири сезона прекрасна страна, в която живеем и чиято райска природа трябва да опазим за поколенията. Това важи с особена сила за Враца, чиято природна красота привлича хиляди туристи и се носи в сърцата на врачанските гурбетчии по целия свят.

            Нощта на учените се организира в 300 града на Европа от 2006 г. През 2012 г. инициативата на ДНТ приобщи Враца към 11-те български града, в които тази забележителна нощ се отдава на науката и се преврща в традиция.

<< Върнете се на предишната страница