Новини

Мартенски празници в Дома на науката и техниката - Враца

         

          Още през първия си ден, когато Враца осъмна окичена с мартеници даже по дървета, Баба Марта отвори широко вратите на Дома на науката и техниката за гости. Привечер в Малкия салон на Дома заприиждаха активисти и приятели на Дома, посрещани с благопожелания за здраве и мартеници, както се срещат близки хора по този случай. Традиционно тържеството се посвещава на най-българския празник 3-ти март - денят на Освобождението на България от турско робство. Заедно с него се отбелязват и чудесните празници 1-ви март и 8-ми март. С топли думи председателят на УС на ДНТ Евелина Васкова честити на всички Баба Марта и обяви 2017 година за юбилейна. През тази година се навършват 15 години от инициативата "Осинови врачанско семейство", 25-години от регистрацията на ДНТ и 105 години от създаването на бюро БИАД - Враца. На тези светли годишнини ще бъдат посветени редица събития, подчерта Васкова.
          След това сектетарят на ДНТ инж. Светлин Вутов връчи паричните награди на победителите в конкурса за лого на инициативата "Осинови врачанско семейство". От осемте участници в конкурса бяха отличени двама ученици от СОУ "Отец Паисий" - Борислав Миловенски (1-во място - 100лв.) и Габриела Андрова (2-ро място -50лв.).
          Тройният празник в ДНТ се отличава с това, че наред с емоциите, интелигентната публика получава допълнителни познания по българската история. Този път археологът от РИМ - Враца доц. д-р Нарцис Торбов представи своите най-нови изследвания под надслов "Антични шлемове от България - 5 в.пр. Христа". Като илюстрация на интересната беседа, на екрана се показаха различни шлемове и само фантазията на зрителите можеше да улови зад тях очите на живелите преди хилядолетия на Балканския полуостров, (между които и нашите предци - траките), които с цената на живота си са отстоявали свободата си.
          С изпълнението на прекрасното стихотворение "Жена" Евелина Васкова поздрави дамите и покани всички на традиционния коктейл, с който приятелството се заздравява.
          Тържеството продължи до късно вечерта - доказателство, че както крехкото кокиче под дебелата пряспа къта в пазвата си аромата на пролетта, така и инженерно-техническата общност на Враца пази духа на традициите в своя Дом...

<< Върнете се на предишната страница