Новини

С грижа за децата - бъдещето на Враца

ДНТ - Враца организира среща-дилог с врачанските кандидат депутати

          "Човек е най-висок, когато се наведе да помогне на дете" - тази мисъл на Ейбрахам Линкълн беше мотото на организираната от Дома на науката и техниката - Враца среща с кандидатите за народни представители от 6-ти многомандатен избирателен район - област Враца, на тема "За децата". Пред публиката, в препълнената Голяма конферентна зала на ДНТ, водещият на срещата Евелина Васкова представи участниците - Слави Нецов (ПП "Воля"), Иван Аспарухов (Коалиция АБВ - Движение 21), Петър Чобанов (ПП "ДПС"), Иван Генов (Коалиция БСП за България), Петя Аврамова (ПП "ГЕРБ"), Красимир Богданов (Коалиция "Обединени патриоти") и Явор Хайтов (Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен").
          "Срещата е посветена на 15-годишнината на благотворителната кампания "Осиновете врачанско семейство" - обяви Васкова. - Подобна среща във Враца не се е състояла в този формат. Тя е първа по рода си и е израз на нашето гражданско поведение, на отношението ни към Децата. Възникнала по идея на доброволеца от Корпуса на мира Джошоа Уенз, благотворителната кампания беше доразвита и обогатена от нас през годините. Тя няма в нашата страна аналог като устойчивост и самобитност. Кампанията има дългогодишен говорител - Милена Найденова, лого, химн и девиз. Но най-ценното е, че има две много важни страни - анонимност (даряваш от сърце, без да искаш нещо в замяна) и широк обществен отглас. Това ще рече, че успяхме да изградим общност на дарители с високо нравствени и морални устои, даряващи доброта и милосърдие, които ги правят щастливи" - каза при откриването Евелина Васкова и допълни, че преди 15 години кампанията, която винаги се открива на 21 ноември (Деня на християнското семейство) от кмета на града, е почнала с 20 осиновени семейства, за да достигне до 120 през 2016 г. Проследявайки развитието на законодателните уредби, свързани с правата на децата, в страните от Европейския съюз и в нашата страна, Васкова стигна до въпроса: "Дали успяваме да превърнем фразите - "ДЕЦАТА СА НАШЕТО БЪДЕЩЕ" и "ДЕЦАТА СА НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ ЦЕННОСТ" в реални дейности?", с който отвори дискусията за благотворителност, образование и превенция на агресията, свързани с децата.
          В дискусията се включиха всички кандидат депутати. Сред предложенията им се очертаха: програма за преодолване на бедността и демографската катастрофа, за психолози в училище, качество на обучението и връзка с бизнеса, извънучилищни занимания, създаване на технически центрове за млади хора, създаване на детски съдилища, квартални състезания за семействата, нов поглед към делегирните бджети. По всички по-важни въпроси за обучеието и възпитанието на децата участниците в дебата бяха единодушни. При това единомислие, просто да се чудиш защо до сега политиците не са постигнали резултати...
Залата не остана равнодушна към проблемите. След въпросите, на които отговаряха всички политици, се очертаха изказванията на Мирослав Павлов (кой ще замени пенсионираните учители и проблема с годишните оценки на учениците от 1-4 клас, които не се оценяват ежедневно) и на Иво Гладнишки от КРИПТ ( за връзката на обучението с бизнеса и ще се ангажира ли някой за разкриване на филиал във Враца на Русенския технически университет). Те предизвикаха бурни дебати както сред политиците, така и в залата.
Срещата беше закрита от Евелина Васкова, която изрази задоволство от резултатите на първия опит за дебат и оповести, че той няма да е последен.

<< Върнете се на предишната страница