Новини

Празник на духовността в ДНТ - Враца

          Тържество, посветено на Деня на народните будители, събра на 2 ноември в Дома на науката и техниката в елита на врачанската интелигенция. По традиция на тези празници Конферентната зала е препълнена с дейци на техниката, науката и културта - активисти и приятели на ДНТ - Враца. 

            Във встъпителното си слово председателят на Управителния съвет и дългогодишен организатор на тези вълнуващи срещи Евелина Васкова каза: "Първи ноември далеч не е само празник, той е и символ. Символ на вярата, символ на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето, символ на онова, което стои точно пред нас, но върху което така и не се замисляме... Всеки ден ние минаваме покрай будителите, покрай каменни паметници и малките, тесни пресечки, осени с имена. Будителите са там и ни чакат. Те нас ли са оставили или ние тях? Те нас ли са забравили или ние тях?... и да не забравяме, че тези хора се биха, твориха, загинаха за нас, за бъдещите поколения... Да не збравяме, че в плеадата на тези достойни българи се нареждат и много значими и родолюбиви врачани, дали своя дан за развитието и просперитета на нашия град, като духовен, културен и обществено значим областен център".

            Традиционно тържеството продължи с лекция, която дава на аудиторията ценна информация за историята на региона. Доц. д-р Нарцис Торбов говори увлектелно за тракийските ножове, намерени по тези места от 2-ри, 1-ви век пр. Христа.

            Обявен беше Инжнер на 2017 година - инж. Десислав Търнавски - програмист в "ЛЕСТО ПРОДУКТ" ЕООД и Учител на годината - преподавателката по химия в ППМГ г-жа Соня Илчена. Те бяха наградени с почетния плакет на ДНТ и парична награда от по 100 лв. По стар обичай организаторите наградиха с книги най-активните деятели на ДНТ.

            Евелина Васкова насочи вниманието на аудиторията към предстоящата благотворителна кампания"Осиновете врачанско семейство", която тази година бележи своя 15-годишен юбилей. По този повод 40 спонсори и активни деятели бяха отличени с грамоти.

            Днес будителите не трябва да се търсят с тиквени фенери. Те съществуват в нашия град, правейки добро във всяка насока на обществения ни живот. Голяма част от тях присъстваха на тържеството на Духовността в ДНТ - Враца.

<< Върнете се на предишната страница