Новини

ДНТ отбеляза Деня на народните будители

          На специално тържество по повод Деня на народните будители Домът на науката и техниката връчи традиционните си награди. След проведените конкурси за "Инженер на 2018 г." с плакет и парична награда бе отличен инж. Данаил Арсенов. Той е завършил ХТМУ-София и е ръководител "Производство" на "Техкерамик-М"- Мездра. За "Учител на 2018" бе обявена преподавателката по технически дисциплини от ПТГ "Н.Й.Вапцаров" гр. Враца инж. Николина Петкова. Призът й бе връчен от секретаря на ДНТ инж. Светлин Вутов.

         Председателят на УС на ДНТ Евелина Васкова обяви, че стипендията за студент се връчва на Преслава Димитрова. Възпитаничката на ППМГ е приета в Техническия университет в София, специалност "Компютърни технологии и софтуер" с оценка 5.60. Тя ще получава сумата от 120 лева през целия период на следването, включително и за магистратура.

         С книги по повод Деня на будителите бяха наградени доц. д-р Нарцис Торбов, инж. Вълчко Ценов, Калина Дуранкева, Виктория Тошева, Ваня Желязкова, Виолина Мермерска и вестник "Враца днес" за дългогодишно партньорство.

         В словото си по повод Деня на будителите Евелина Васкова подчерта, че този празник възниква в тежки времена, когато българския народ търси опора в своето минало и духовните си личности. Затова и в последните години този празник намира все по-широко място в културния календар на българите. "Като истински наследници на учредителите на БИАД във Враца, на поколенията техническа и творческа интелигенция и всички ние носим нещо възрожденско в себе си, щом не спираме да помагаме за развитието на града ни, който вече 140 години е административен и духовен център на Северозапада", заяви Евелина Васкова.

         Традиционната презентация за богатото минало на Враца на доц. Нарцис Торбов бе за античните накити от  5- 4 в. пр. н.е. Той представи на публиката красиви аналози на златния венец и обеците от Могиланската могила, които са намерени по бреговете на Средиземно море по време на гръцката колониализация и които се съхраняват в Британския музей, музеи и частни колекции в Америка. Честването на Деня на будителите завърши на чаша вино и сладка раздумка.

 

Иво Йорданов

В-к „ВРАЦА ДНЕС”

<< Върнете се на предишната страница